Artikel om ”hypersexualitet”

tjommen

Välbekant medlem
Ålder
43
Kön
Man
Hittade en intressant artikel i GP.

————
En person som lider av hypersexualitet kan lägga en stor del av sin tid åt att tänka på, förbereda och eller genomföra sexuella handlingar. Nu testas flera olika behandlingar för de som har tappat kontrollen.
– Det här handlar om när det får konsekvenser för personen själv och dess omgivning. Att man skjuter upp skola, relationer eller arbete, säger forskaren Katarina Görts-Öberg.


Då och då läser man rubriker om kändisar som söker hjälp för sitt sexmissbruk. Men den mer medicinskt korrekta termen är hypersexualitet. Det kan handla om personer som skjuter upp saker för att i stället onanera i timtal, har parallella tillfälliga sexuella kontakter eller överdrivet användande av sexchattar.

– De ägnar mycket tid åt att planera och agera sexuellt, till den grad att det blir gränsöverskridande och mer än de vill. Personer som lider av hypersexualitet fortsätter vissa sexuella beteenden trots att det får negativa konsekvenser för deras arbete, relationer och välmående, säger Katarina Görts-Öberg, forskare vid Karolinska Institutet och enhetschef vid Anova, ett tvärvetenskapligt centrum om sexuell hälsa, fortplantning och transmedicin.
Hon har träffat personer som spenderar 40 timmar i veckan på att tänka på, förbereda och genomföra sina sexuella fantasier. Då finns det inte mycket tid över för annat, vilket får stora konsekvenser.

Söker hjälp efter att ha blivit ertappad

Betydligt fler män än kvinnor drabbas. Men Katarina Görts-Öberg tror att det finns ett mörkertal bland kvinnor som inte söker hjälp. De flesta som tar steget och gör det är i åldern 35-45 år och ofta är det på grund av att något avgörande händer. Det kan vara att personen blir ertappad av sin partner med någonting. Eller påkommen av polis med övergreppsmaterial eller vid köp av sex mot ersättning.

Problemen för människor med hypersexualitet brukar klinga av vid högre ålder, men börjar däremot i ung ålder.

– Många kan beskriva nästan livslångt problem med överdrivet sexuellt beteende. Vi vet generellt att unga vuxna har svårare att söka hjälp. De kanske inte har hunnit uppleva de negativa konsekvenserna än, som att bli av med jobbet eller en att en relation upphör, säger Katarina Görts-Öberg.

qoWjd6X6DQaJ8TRnSlaBB6s-DnM-jpg.jpg

Katarina Görts-Öberg är forskare vid Karolinska Institutet och enhetschef vid Anova, ett tvärvetenskapligt centrum om sexuell hälsa, fortplantning och transmedicin. Bild: Mikael Lundgren
Varför vissa drabbas av hypersexualitet vet man inte i dagsläget. Men troligen är det en kombination av orsaker. Många som söker hjälp beskriver även annan psykisk ohälsa, som depression och ångest. En del rapporterar också annan beroendeproblematik. Exakt hur många som drabbas av hypersexualitet är oklart.

– Nej det är ju ”the million dollar question”. Men det har kommit en studie från USA som visar att det skulle kunna vara upp till tio procent av männen. Tidigare forskning har visat att det skulle kunna var upp till tolv procent av männen som har ett hypersexuellt beteende, men att inte alla av dem har problem eller lidande av sitt beteende, säger Katarina Görts-Öberg.
————

Tror att man kanske har lite hypersexualitet i sig.
 

Orro

Välbekant medlem
Ålder
48
Kön
Man
Tja vad kan man säga? Vad som helst som blir för mycket är väl skadligt. Sexberoende är väl skadligt mer socialt än fysiskt. Att bli av med jobb, bostad, och relationer för att man ständigt tänker på runk och sex vore ju olyckligt.

Sen finns det de som omvandlar beroendet till ett levebröd. Prostitution tar nu för tiden en massa nya skepnader. Tänker på de som sitter och runkar i live sexcams. Killar som hänger på gymmet hela dagen och sitter och runkar framför online-publik hela kvällen o natten. Ju finare kropp, ju snyggare kuk, desto rikare blir du. Har kollat live-feeds där folk i timtal slänger pengar på dessa killar bara för att utföra en efterfrågad handling. En pose, att säga ens namn, att slicka sin försats, att stöna lite... och pengarna rasslar in nästan oavbrutet.

Sååå jag vet inte om det finns nån sensmoral här, annat än att möjligheter finns idag att omvandla ett destruktivt sexberoende till en inkomst, och därmed ett fungerande liv. Helt safe. ... Annat blir det väl för de som slösar alla sina pengar lol.
 
Last edited:

gorgik9

Aktiv medlem
Kön
Man
För 50-60 år sedan kunde man möta moraltanter av alla upptänkliga kön och åldrar som bestämt ansåg att alla möjliga andra pojkar, flickor, tanter, farbröder, hundar, katter och hästar tänkte alldeles för mycket på sex, knullade alldeles för mycket, runkade alldeles för mycket och glodde alldeles-alldeles-alldeles för jätte-jätte-jätte mycket på den HEMSKA porren - USCH!!!

Det vetenskapliga nyckeluttrycket var alltså "för mycket" eller "alldeles för mycket" - vilket ju förstås är väldigt vetenskapliga fackuttryck...eller inte alls...själva föreställningen att det kan ges en vetenskapligt hållbar och meningsfull definition av uttrycket "för mycket sex" är absolut skrattretande - men just precis detta är vad den sexfientliga PSEUDO-vetenskapens företrädare ägnar sig åt i den artikel, som inleder denna tråd.

Det är under 1970- och 80-talen som diverse företrädare för den amerikanska terapi-industrin och representanter för olika självhjälpsrörelser på allvar börjar marknadsföra idén om att "för mycket sex" kan och bör ges en vetenskapligt och medicinskt definition, som i sin tur ska göra reklam för behovet av olika dyra terapier och att gå privat hos någon form av terapeut är HELVETES DYRT - i klarspråk: enbart för övre medelklassen.

Så man började alltså runka - inte kuken, utan - sina kloka huvuden, lägga skallarna på sned och muttra om sexberoende, vilket på amerikanska blir sex addiction eller om den rent grekiskt vetenskapliga andan faller på: hypersexualitet. Det låter ju imponerande, men hyper- betyder helt enkelt att någonting är för mycket, alltså gått till överdrift. Däremot talade man inte om hyposexualitet, som alltså betyder: för litet sexualitet, underskott av sexualitet.

Faktum återstår: det är och förblir pseudovetenskapligt trams om man vill inbilla folk att uttrycket "för mycket sexualitet" kan ges en vetenskapligt meningsfull definition. Trams och åter trams, tamejfaaaan!!!

Vill man läsa mer ingående i detta ämne kan jag rekommendera följande:

Barry Reay, Nina Attwood, Claire Gooder: Sex Addiction. A Critical History, Polity Press 2015.

Marty Klein: America's War on Sex. Second edition, Praeger, 2012.

Marty Klein: His Porn, Her Pain: Confronting America's PornPanic with Honest Talk About Sex , Praeger, 2016.
 
Toppen